Merilni trak

Tape measure

Merilni trak uporabljamo za merjenje razdalj in kotov. (Umerjena) realna dolžina traku je izpisana, prikazana pa je tudi na orodni  vrstici. Kot med trakom in osjo +x je prikazan le na orodni vrstici.

Ker je merilni trak v bistvu  sled, ima svoj menu sledi , ki je dostopen kot Menu sledi na vrstici z menuji ali z desnim klikom v glavnem pogledu na video.

1. Tvorba in uporaba merilnega traku

Merilni trak tvorimo tako, da kliknemo na gumb Tvori ali izberemo v spustnem menuju Merilna orodja|Merilni trak. Tvorimo lahko tudi več merilnih trakov.

Nov merilni trak je v začetku postavljen rahlo nad centrom video slike.

Razdalje merimo tako, da vlečemo enega od koncev traku. Če hočemo premakniti cel trak, vlečemo njegovo sredino.

Tape measure dragging endOpen buttonTape measure dragging middle

2. Sprostitev položaja

Privzeto ima merilni trak fiksen položaj. --To pomeni, da sta oba njegova konca v enakih položajih na vseh sličicah. Če razkljukamo Fiksen položaj v njegovem menuju nsledi, se bo lahko položaj traku neodvisno spreminjam od sličice do sličice.

3. Zaklepanje merilnega traku

Zaklepanje merilnega traku preprečuje kakršnekoli spremembe njeggovih končnih točk. Trak zaklenemo z vklopom lastnosti Zaklenjeno v njegovem menuju sledi.

Če merilo videa spremenimo, bo izpis  vrednosti traku prikazoval drugačno realno (svetovno) dolžino, čeprav  se končni točki traku ne spremenita.